19:05 Класифікація пива | |
ЕльЄ думка, що слово "ель" походить від давньоанглійського слова ealu, і має праіндоєвропейської корінь alut, що в перекладі означає "магія", "сп'яніння", "чаклунство".Вважається, що ель "винайшли" ще стародавні шумери близько 3000 років тому. Однак тоді напій варили без хмелю, за рахунок чого готовий продукт виходив набагато швидше. В Англії <<хмільний>> ель почали робити в XV столітті, а в VII столітті, згідно зі збереженими історичними даними, ель варили без хмелю. В середні віки ель був таким же предметом першої необхідності, як і хліб.Найбільшою популярністю ель користується в таких країнах, як Ірландія та Великобританія. Серед усіх сортів елю в нашій країні люди найбільше п'ють "портер" і "стаут". Яскравим прикладом портеру є продукція компанії "Балтика 6", а класичним прикладом пива "стаут" є продукція компанії Guinness.Звичайно, існують і інші сорти елю - Пейл-ель, альт, біттер, крик. Вони поки ще поширені мало, їх виготовляють невеликі броварні. Ну а бельгійський ламбік деякі фахівці відносять до окремого сорту пива. ЛагерЯкщо ель призначений скоріше для цінителів, гурманів, то лагер - це напій для <<широких мас>>. Згідно зі статистикою, частка лагера становить 80% від усього виробленого у світі пива. Найбільш відомими видами даного напою є Пільзнер, бік, темний і світлий лагер. У таких країнах, як Чехія і Німеччина, ділити пиво за способом бродіння не прийнято - тут є своя класифікація. Розрізняють чотири різних сорти пива, в залежності від щільності сусла:
Живе пивоЄ ще й так зване "живе пиво" - воно містить живу культуру пивних дріжджів. Такий напій, природно, не може довго зберігатися - його потрібно випити протягом декількох днів. Якщо вам скажуть, що "живе пиво" продається в пляшках - не вірте цьому нахабному брехні. За "живим пивом" потрібно йти прямо до виробника, тобто на пивоварню. | |
|
Всього коментарів: 0 | |