Головна » 2014 » Листопад » 23 » Класифікація пива
19:05
Класифікація пива

Найпопулярнішим алкогольним напоєм у світі є пиво. Існують навіть не сотні, а тисячі різних сортів пива, тому якась єдина, проста класифікація неможлива. Саме тому кожна країна прийняла для себе свою класифікацію.У таких країнах, як Україна, Росія та Іспанія пиво ділять за колірною ознакою на червоне і біле, світле і темне. За цією класифікацією виділяють ще й кріплені сорти цього хмільного напою. У європейських країнах і в США свій спосіб класифікації, залежно від способу бродіння. Пиво верхового бродіння називається елем, а напій низового бродіння - целагер.

Ель

Є думка, що слово "ель" походить від давньоанглійського слова ealu, і має праіндоєвропейської корінь alut, що в перекладі означає "магія", "сп'яніння", "чаклунство".Вважається, що ель "винайшли" ще стародавні шумери близько 3000 років тому. Однак тоді напій варили без хмелю, за рахунок чого готовий продукт виходив набагато швидше. В Англії <<хмільний>> ель почали робити в XV столітті, а в VII столітті, згідно зі збереженими історичними даними, ель варили без хмелю. В середні віки ель був таким же предметом першої необхідності, як і хліб.Найбільшою популярністю ель користується в таких країнах, як Ірландія та Великобританія. Серед усіх сортів елю в нашій країні люди найбільше п'ють "портер" і "стаут". Яскравим прикладом портеру є продукція компанії "Балтика 6", а класичним прикладом пива "стаут" є продукція компанії Guinness.Звичайно, існують і інші сорти елю - Пейл-ель, альт, біттер, крик. Вони поки ще поширені мало, їх виготовляють невеликі броварні. Ну а бельгійський ламбік деякі фахівці відносять до окремого сорту пива.

Лагер

Якщо ель призначений скоріше для цінителів, гурманів, то лагер - це напій для <<широких мас>>. Згідно зі статистикою, частка лагера становить 80% від усього виробленого у світі пива. Найбільш відомими видами даного напою є Пільзнер, бік, темний і світлий лагер. У таких країнах, як Чехія і Німеччина, ділити пиво за способом бродіння не прийнято - тут є своя класифікація. Розрізняють чотири різних сорти пива, в залежності від щільності сусла:

  • просте пиво (щільність до 7%, фортеця - 0,5-1,5%);
  • розливне пиво (щільність від 7 до 11%, фортеця - 0,5-2,8%);
  • незбиране пиво (щільність від 11 до 16%, фортеця - 0,5-7%);
  • міцне пиво (щільність - понад 16%, фортеця - від 5 до 12%).
У деяких країнах пиво виробляється не з ячмінного солоду. Так, пиво варять з кукурудзи, пшениці, рису. Приміром, рисове пиво п'ють в Японії, а пиво з кукурудзи - в Мексиці. Але, природно, все це є екзотикою.

 

Живе пиво

Є ще й так зване "живе пиво" - воно містить живу культуру пивних дріжджів. Такий напій, природно, не може довго зберігатися - його потрібно випити протягом декількох днів. Якщо вам скажуть, що "живе пиво" продається в пляшках - не вірте цьому нахабному брехні. За "живим пивом" потрібно йти прямо до виробника, тобто на пивоварню.

Переглядів: 668 | Додав: ISTP | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar