18:59 Історія пива | |
Історія пива втрачена в глибині часу і віків. А почалося все після того як люди навчилися орати землю. Приблизно в 9500 році до нашої ери, починалася історія пива. Є безліч доказів того, що ще ті люди пили його. Так, саме пиво. Його робили з дикої пшениці, ячменю і вівса. Тоді це був просто напій, який по своєму процесу приготування дуже сильно нагадував процес приготування пива. Один з археологів довів, що в шумерській цивілізації основним напоєм було саме пиво. Існує навіть вираз, який дійшов до наших днів від древніх шумерів: «Якщо ти не знаєш смак пива - ти не знаєш, що таке радість». Але шумери не єдині хто знав і любив пиво. У Стародавньому Єгипті теж досконало володіли процесом пивоваріння вже в 2800 році до нашої ери. Цей напій швидко прийшов до душі усім. А тих хто фальсифікував процес пивоваріння, або ж продаж самого напою чекала дуже страшна кара, і навіть смерть. З Єгипту пивоваріння перейшло і в сусідні країни. Вже в ті часи пиво варили практично по всьому світу. Древні китайці варили пиво з рису, а американські індіанці з кукурудзи. В Європу пиво потрапило саме з Близького Сходу, і вже в I столітті до нашої ери було приблизно 195 сортів цього напою. А першими пивоварами вважаються ченці, оскільки тільки пиво не заборонялося пити під час посту. Дуже важливим у пивоварінні був час середньовіччя. Саме тоді і процес, і смак пива удосконалювалися. У середні віки вперше почали використовувати хміль як основний інгредієнт у пивоварінні. В ті часи дуже швидко поширювалася торгівля. Пивоварам довелося вийти на зовсім новий рівень у цьому процесі. Вдосконалився смак і якість самого напою. З'являлися все нові і нові сорти. Пиво варили як і вдома так і в спеціалізованих броварнях. У 1360 році уряд Таліна видав наказ, який дозволяв варити пиво тільки професійним броварням. Розквіт пива припав на XV-XVI століття. Хоча тоді ще продовжували в основу пива додавати пшеницю, дріжджі і виключно чисту і якісну воду. Більш активніше галузь пивоваріння почала просуватися в XIX-XX століттях. Цьому сприяв розвиток науки і техніки. З'явилося перше холодильне обладнання, яке дозволило варити пиво і влітку. В 1860 році французький хімік Луї Пастер вперше відкрив мікробіологічні організми, які використовуються в пивоварінні і по цей день. А данський ботанік Еміль Хансен винайшов зовсім новий метод вирощування дріжджів, які ідеально підходили для пива. Такі дріжджі використовувалися в європейських країнах. До 1905 року пиво заполонило світовий ринок. У XX столітті найактивнішими виробниками вважали Німеччину, США і Англію. Можна впевнено сказати, що пиво за своїм виробництвом перемогло всі інші алкогольні напої. Саме пиво, практично у всі країнах світу, вважається самим основним і повсякденним напоєм. | |
|
Всього коментарів: 0 | |